Stichting WALO - Wisselwerking Achterveld/Leusden-Oekraïne

Stichting WALO

Stichting WALO (Wisselwerking Achterveld/Leusden - Oekraïne): wij bieden hulp aan jongeren in achterstandssituaties in Oekraïne. Wij werken hierin samen met een Oekraïense non-gouvernementele organisatie Orphans Future in Ternopil (een stad in West Oekraïne). Dit gebeurt op vele manieren: van het actief mee organiseren van activiteiten tot het geven van geldelijke bijdragen voor huisvesting en het aanschaffen van computers, kleding, spel- en studiemateriaal en vele andere benodigdheden.

De afgelopen 2 jaren gebeurde er weinig in de WALO. De corona legde overal alles stil: geen kindervakantiekampen in Oekraïne, geen kerstmarkt, weinig tot geen vragen vanuit Orphans Future om ondersteuning.

Op 24 februari 2022 valt Rusland Oekraïne binnen.

Meteen was duidelijk dat de situatie in Oekraïne grondig zou veranderen en dat er veel vluchtelingen zouden komen, ook naar Nederland.

Deze ontwikkelingen waren reden om na te denken over de rol van de WALO. Voor ons betekent het dat we ons ook gaan richten op de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Leusden en Achterveld en betrokken kunnen raken bij andere acties voor Oekraïense vluchtelingen.