Stichting WALO - Wisselwerking Achterveld/Leusden-Oekraïne

Stichting WALO
 • Humanitaire hulp voor kinderen en jongeren in weeshuizen  (Vertaling bericht Orphans Future 28 februari)

Dankzij de humanitaire hulp van @WALO groep, Nederland en @Ukrainians Cordoba, Spanje ontvingen 22 afgestudeerden en 36 kinderen van residentiële instellingen van de regio Ternopil in februari de nodige goederen: powerbanks, reflecterende vesten, hygiëneproducten en voedselproducten: soepen, pasta, rijst, worsten, vitamines, suiker, evenals: pannen, potten, beddengoed en handdoeken en snoep. 

foto_spullen.jpg

We zijn Mykhaylo Gomeniuk dankbaar dat hij ons heeft geholpen de humanitaire hulp vanuit Nederland naar Ternopil te vervoeren. 

De WALO-groep doneerde ook een generator die zal worden gebruikt om de stroom te leveren wanneer dat nodig is. 

Foto_aggregaat.jpg

En dankzij Host International kreeg het Berezhany lyceum een vriezer en Ecoflow.

Dankzij de fondsen van het Global Fund for Children (VS, GFC) ontving elk van de 36 pleeggezinnen, waarin 147 kinderen die verstoken zijn van de zorg van biologische ouders, maandelijkse hulp voor de aankoop van hygiëneproducten, voedsel, medicijnen en andere belangrijke behoeften. 

We zijn onze partnerorganisatie over de hele wereld dankbaar voor uw steun in oorlogstijd. Dergelijke hulp draagt bij aan de oplossing van het gebrek aan noodzakelijke materiele zaken.

 • Sponsoring.          Verschillende bedrijven hebben het transport van hulpgoederen in februari naar Oekraïne ondersteund, AFAS door een donatie van € 2.500, de Zandbrinkermolen, Techpunt Barneveld, de Natuurkundige Praktijkdoor reductie bij de aankoop van artikelen.                                                                                                                                                                                 
 • Noodvoorziening.          Door de Russische bombardementen is de stroomvoorziening een probleem geworden in het Orphans Graduate Resource Centre. Daarvoor heeft Orphans Future met behulp van een WALO-donatie van € 500 eind oktober een aggregaat kunnen aanschaffen. Zo kunnen de jongeren die het weeshuis verlaten, ook de komende maanden terecht voor rechtsbijstand, advies en hulp bij zoeken naar woning en werk, bibliotheek, internet. 

 • image.png

 • Er Wezen voor Wezen. Medio augustus stuurde Andriy Nazarenko een verslag over de besteding van de € 3.000,-- steun van WALO aan Orphans Future. Lees verder onder Onze projecten "Er wezen voor wezen".
 • In 2022 toch een kindervakantiekamp. Lees verder onder Onze projecten 'Kindervakantiekamp'!
 • Enige tijd terug ontvingen we een verslag van Andriy Nazarenko van Orphans Future in Ternopil. Het onderstaande is een zoveel mogelijk letterlijke vertaling ervan. Ter achtergrondinformatie enkele opmerkingen:

  • In zijn verslag noemt hij pleeggezinnen. In Oekraïne wordt gewerkt aan de opvang van weeskinderen in pleeggezinnen. Orphans Future is daar voorstander van. Andriy Nazarenko was in 2017 in Nederland en heeft de instelling in De Glind bezocht.
  • Verder noemt hij ‘afgestudeerden weeshuis’. De weeskinderen in de weeshuizen verblijven daar en krijgen daar onderwijs. Wanneer zij 16 jaar zijn verlaten zij het weeshuis en zijn ‘afgestudeerd’; zij moeten voor zich zelf zorgen. Orphans Future helpt hen bij de weg naar zelfredzaamheid.
 • “Beste vrienden en supporters van weeskinderen van Oekraïne.  Ik schrijf u om ons recente nieuws bij Orphans Future Foundation te delen. Sommigen van jullie volgen onze activiteiten op facebook of website Regionale Stichting Ternopil “Orphans Future” – Nieuws; maar anderen niet, dus hen we willen informeren over de recente basisprojecten en programma's die we tot nu toe hebben gedaan.

 • De regio Ternopil is op dit moment veilig. We proberen ons best te doen om hulp te bieden aan behoeftige kinderen en jongeren die zich in weeshuizen, pleeggezinnen of buiten de overheidsvoorzieningen bevinden.

  In de regio Ternopil hebben we In totaal 128 weeskinderen kunnen helpen die in 15 pleeggezinnen wonen, 41 weeskinderen die verblijven in door de staat gerunde instellingen, en ongeveer 30 jongeren die de weeshuizen al hadden verlaten en die de afgelopen oorlogsweken en -maanden het moeilijk hebben gehad.

  De afgelopen 115 dagen hebben we geld kunnen inzamelen en dit hebben we uitgegeven aan onze groepen of aan de behoeften van de stichting, een en ander in overeenstemming met de wensen van de donor.

  • We hebben 54 tablets en voedselpakketten gekocht en verdeeld onder 15 pleeggezinnen en 4 alleenstaande moeders (afgestudeerden weeshuis).
  • Elke maand, sinds 1 maart, werden ongeveer 45 pakketten met voedsel en hygiënische artikelen verdeeld onder 15 pleeggezinnen (128 kinderen), 3 weeshuizen (41 kinderen) en 27 ex-weeshuisjongeren en hun families. 
  • Ook gingen ongeveer 25 dozen met voedsel en hygiënische artikelen naar het oosten van Oekraïne nadat Rusland de gebieden Kiev en Charkov had verlaten. Die kinderen waren ook in nood en we besloten te delen.
  • Er werden ook benodigdheden voor sport- en zomeractiviteiten gekocht en gedistribueerd naar drie door de staat gerunde weeshuizen (Berezhany, Nove Selo en Ternopil).
  • Momenteel willen we sport- en andere activiteitenartikelen leveren aan pleeggezinnen in de regio Ternopil en we hopen dat dit project zal worden deze maand uitgevoerd.
 • Godzijdank hebben we vrijwilligers – helaas niet veel - kunnen organiseren die elke week naar weeshuizen te gaan en daar activiteiten organiseren.

  Dankzij uw donatie kunnen we nu de weeskinderen in juli op kamp sturen. 

  Momenteel proberen we tieners uit het weeshuis naar Ternopil te halen en ze een paar dagen in ons Resource Center (een huis) te plaatsen, zodat ze kunnen beginnen met het ervaren van een zelfstandig leven. Natuurlijk nemen we risico, maar ons huis heeft een kelder, waardoor we ons kunnen verstoppen als de sirenes afgaan. 

  Ook werd het erg populair om patriottische Oekraïense T-shirts te hebben en kinderen vroegen ons of we zulke T-shirts voor hen konden leveren en hun droom kwam uit. Er werden 27 T-shirts gekocht en aan de kinderen gegeven.

   Een ander project dat al financieel wordt gedekt door uw donatie, is het voorzien in basisbehoeften voor degenen die in 2022 de weeshuizen verlaten. We zullen dit jaar zes meisjes hebben die de weeshuizen zullen verlaten. Ik werk aan het vinden van mentoren in onze lokale gemeenschap voor elk van deze meisjes.

   Zoals velen kennen jullie ons Green House Project. Het gaat ook goed en we zijn blij met een goede oogst van sla, tomaten, paprika. Locals doneren aan dit project en ontvangen er wat groente van.

 •  Oogst_green_house.jpg

  Ook heeft Orphans Future met de giften van donateurs een busje gekregen en dat speelt nu een belangrijke rol voor ons en de vrijwilligers. We hebben nu eigen vervoer voor noodzakelijke reizen en om onze weeskinderen naar Ternopil brengen voor vakanties. 

 • In het kort heb ik de recente activiteiten beschreven en dankzij uw eerdere donatie kunnen we verdere activiteiten plannen en ondersteuning bieden aan behoeftige kinderen en jongeren in de regio Ternopil.

  Nogmaals bedankt, en als je vragen of opmerkingen hebt, aarzel dan niet om me te schrijven.

   

  Vriendelijke groeten

  Andriy Nazarenko”.

 • Hulp bij transport van Serafim voor Oekraine
 • foto_4.jpg
 • Voedsel voor Oekraïne.
  GeplakteAfbeelding 1
  Voor de mensen in Oekraïne zijn de tijden beroerd. Waar in Oekraïne momenteel erg behoefte aan bestaat is voeding. De winkelschappen voor levensmiddelen zijn leeg.  Een voedselfabrikant uit onze regio geeft via WALO een voedsel donatie: 3.000 blikken met soep en knakworst met een gewicht van ruim 2,5 ton. Dit gaat op transport via de Stichting Serafim naar Roemenië en van daaruit naar Oekraïne.

 • Bericht uit Ternopil 29 april. Wij maken het goed hier en we zijn veilig. Druk met het ontvangen van humanitaire hulp en het verdelen onder de mensen die het nodig hebben.    PHOTO-2022-04-30-18-24-15.jpg
 •  Bericht uit Ternopil maart 2022. De kinderen in de weeshuizen in Ternopil en omstreken zijn nog in de weeshuizen. Op zich lijkt dat verstandig want volgens berichtgeving van de BBC zijn er mensenhandelaren die zich richten zich op ouderloze kinderen aan de grens tussen Oekraïne en Polen, zegt een groep die weeshuizen in het oorlogsgebied evacueert. (bron: facebookpagina Orphans Future).