Reisverslag Kindervakantiekamp Oekraïne 2015

Hoe het kan gaan in Oekraïne……

De start van ket Kindervakantiekamp is in 2015 heel bijzonder: grensperikelen, diefstal, niet eten bij de kinderen in het sanatorium, en vooral heel veel plezier!

Op 2, 3 en 4 juli dit jaar brengen Jos Blom en Gerard van Dijk per vliegtuig een bezoek aan Orphans Future in Ternopil, de partner waarmee WALO samenwerkt. Er wordt uitgebreid gesproken over de ontwikkelingen bij de partner, de toekomst, er wordt blijk gegeven van vertrouwen in veiligheid in Oekraïne en er wordt gekeken naar de locatie waar dit jaar het kindervakantiekamp zal plaatsvinden. En dat is een sanatorium voor wezen in Berezhany. Er wordt gesproken met de directrice en de oude maar redelijk onderhouden gebouwen worden bezichtigd.

Op zaterdagmorgen 18 juli 2015 vertrekt om 6 uur een Mercedes Sprinter(hoge uitvoering), letterlijk tot de nok toe, volgeladen met zes jongeren en twee begeleiders vanuit Leusden naar Oekraïne.

Verslag volgt vanuit Wroclaw(1e overnachting) en Krakau en Przemysl(2e overnachting). Op maandagmorgen de grens over naar Oekraïne maar dan begint het. Het kentekenbewijs van de gehuurde bus blijkt twee gaten te bevatten van een perforator en daarmee is het document ongeldig. Concreet betekent dit dat de bus de grens niet over komt. Hele dag overleg met verhuurmaatschappij, douane en onze partner in Oekraïne. Douane onwrikbaar.

Om 24.00 op maandagavond arriveert een Renault Traffic en een Toyota vanuit Oekraïne bij het overnachtingsadres in Przemysl. Passagiers kunnen mee maar de bagage en alle spullen voor het kindervakantiekamp uit die overvolle en hoge Sprinter……er wordt een schifting gemaakt. Alleen de meest noodzakelijke spullen worden overgeladen en de rest gaat naar Ternopil als onze groep weer wordt teruggebracht naar de grens. Om 7.15 op dinsdagmorgen arriveert onze groep in een tijdelijke ‘overnachting’ en dinsdag in de loop van de dag komen ze aan in het sanatorium.

Daar blijkt toch niet alles goed voorbereid door Jos en Gerard: voor de langste van de jongeren is het bed te kort, voor de anderen zijn de bedden hangmatten en eten in het sanatorium is voor de groep niet mogelijk want de directie kan als state-run organisatie niet zomaar extra vlees bestellen…… ontbijt, lunch en avondeten in een hotel in de buurt…..all-in voor € 4 per persoon per dag maar dat wil de groep niet. Ze willen bij de kinderen zijn. En toch wordt het een onvergetelijk kindervakantiekamp met veel levenservaring extra ! Zondag 2 augustus zijn ze weer terug.

En dan blijkt een IPod gestolen. Maar daar zijn nog echte ‘bromsnorren’ en inmiddels is het toestel, zonder SIM-kaart, weer terecht.

Zeepbanen, water, disco, picknick, ijsjes ……de kinderen maar ook onze mensen hebben veel plezier.